Wij zijn de vervuilers

“Polluters vs the people” las ik laatst op een bord dat meegedragen werd bij een klimaatdemonstratie. Blijkbaar heb je mensen en vervuilers. Maar ligt dat wel zo eenvoudig? De vervuilers menen we te kennen: industrie, energiecentrales en oliebedrijven. Zij stoten grote hoeveelheden CO2 uit en dat tast het klimaat aan. En de mensen kijken toe en lijden er onder. Een enkeling protesteert.

People vs polluters, klimaatdemonstratie. Mensen en vervuilers?1

Dat plaatje klopt niet. Wíj zijn namelijk de vervuilers. Het overgrote deel van de productie van oliebedrijven zoals Shell, BP en Total, belandt uiteindelijk bij de consument. Gooi je je tank vol? Dan ben je klant van een oliebedrijf. Ga je met het vliegtuig? De kerosine komt uit de raffinnaderij en daarmee ben je klant van een fossiel bedrijf. Koop je plastic spullen? De grondstof daarvoor wordt uit de grond gepompt door een olieberijf.
Het staal voor je auto, fiets, meubels en blikgroenten komt uit de vervuilende hoogovens en het aluminium uit de energievretende smelterijen.
Zonder de consument kunnen de vervuilers hun poorten wel sluiten. Er zal nog wel wat vraag naar hun producten blijven, door de overheid en de zorg. En de uitstoot daarvan zal nog iets groter uitpakken, omdat het energie kost om fossiele brandstoffen te winnen en te distribueren.

Het plaatje van vervuilers tegenover mensen plaatst de verantwoordelijke aan de verkeerde kant van de kassa. Niet de verkopers van fossiele producten, maar de kopers ervan zijn verantwoordelijk voor de schade.

  1. Detail van foto; Onze leiders doen veel te weinig voor het klimaat. Daarom zijn wij nu zelf aan zet | https://www.nrc.nl/nieuws/2023/12/04/onze-leiders-doen-veel-te-weinig-voor-het-klimaat-daarom-zijn-wij-nu-zelf-aan-zet-a4183205 ↩︎

Posted

in

, , ,

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *